Gratis 25 belangrijke tips voor jouw website

Plus nog meer tips waarmee je jouw website vandaag nog kunt verbeteren!

Waar je aan moet denken bij het verhuizen van een website


Het kan gebeuren dat je graag je website (domeinnaam en hosting) wilt verhuizen naar een andere hostingpartij. In de praktijk gebeurd dat vrij regelmatig, meestal vanwege één van de volgende redenen;

 • De websites zijn te langzaam vanwege slechte hostingpakketten.
 • De servers waar de websites op staan vallen vaak uit (héél irritant).
 • De klantenservice van de hostingpartij is niet bereikbaar, antwoord niet en/of helpt niet bij problemen.

Vooral dat laatste komt veel voor bij goedkope hostingpartijen. Nu wil ik niet alle hostingpartijen met lage prijzen over één kam scheren, maar het is wel een feit dat de meeste van mijn klanten die willen verhuizen problemen hebben met hostingpartijen die belachelijke lage prijzen hanteren.

Zeker voor starters lijkt het ideaal; goedkope hostingpakketten. Toch blijkt goedkoop meestal duurkoop te zijn, elke keer weer 🙂 Voor klanten van Boon Webdesign heb ik een lijst met hostingpartijen die ik aanraad en met hostingpartijen waar ik (zeer) slechte ervaringen mee heb.


Het verhuizen van een website gaat niet altijd goed

Maar goed, je wilt dus graag je website verhuizen, om welke reden dan ook. In de praktijk merk ik dat dit vaak niet (helemaal) goed gaat en meestal komt dit doordat mensen zich niet eerst verdiepen in het verhuizen van een website. En daar komt narigheid van;

 • Complete websites verdwijnen van het web.
 • Of delen van websites verdwijnen.
 • Niet alles in WordPress wordt goed gekoppeld, waardoor sommige dingen het niet (goed) doen.
 • Wanneer je je website op een andere domeinnaam wilt plaatsen, dien je er rekening mee te houden dat álle URL’s (van te voren!) moeten worden aangepast.
 • Mailboxen verdwijnen, waardoor je niet meer bij je mail kunt.

Ai… Ja, dat zijn héél vervelende problemen. En dat komt helaas écht heel vaak voor; ik ontvang regelmatig mailtjes van mensen (klanten en niet-klanten) die hun website wilden verhuizen en die allerlei dingen kwijt zijn. Zonde.


Wat je moet weten voordat je een website verhuisd

Het allereerste wat je moet weten: Wat het inhoud om een website te verhuizen. Ik, en veel andere webbouwers, gebruiken hiervoor de vergelijking met het verhuizen naar een ander huis in een ander gemeente.

 • Je hostingpartij is de gemeente.
 • Je webhostingpakket + domeinnaam is je huis.
 • En alles wat op je hostingpakket staat (aan bestanden, content, databases, mailboxen, etc.) is te vergelijken met je inboedel.

Wat de meeste mensen doen wanneer ze hun website willen verhuizen; Ze gaan naar de andere gemeente, kopen een huis, maar verwachten dat hun inboedel op magische wijze vervolgens in het nieuwe huis komt te staan. 🙂

Wanneer je je inschrijft voor een andere huis in een andere gemeente, komt de inboedel natuurlijk niet automatisch in je nieuwe huis te staan. Je moet zélf je inboedel verhuizen naar je nieuwe huis.

En dat is met webhosting net zo: Je kunt naar een nieuwe hostingpartij gaan en een hostingpakket aanschaffen, maar je moet zélf je content verhuizen.

En daar gaat het vaak mis. Mensen gaan naar hun nieuwe hostingpartij, zeggen het oude hostingpakket op en vervolgens hebben ze helemaal niks meer… De oude hostingpartij heeft dan waarschijnlijk al geen back-ups meer en de nieuwe hostingpartij kan dan ook niks voor je doen… Wat een nachtmerrie is dat. Is jouw website op deze manier “verdwenen” en heb je niks meer? En kan de oude hostingpartij niks meer doen? Dan zit er niks anders op dan een nieuwe website (laten) maken. Mocht dat bij jou het geval zijn; bel mij even, ik weet nog wel een goede webbouwer 😉


Wat je moet doen vóórdat je een verhuizing in gang gaat zetten

Er zijn een paar dingen die je sowieso zou moeten doen vóórdat je een verhuizing in gang gaat zetten;

 • Zorg ervoor dat jij zélf een goede back-up hebt. En dan niet een back-up op jouw server (want dat pakket verdwijnt dus!!!), maar een back-up die je kunt downloaden naar je computer.
 • Zorg dat je een back-up hebt van je e-mails óf vind een hostingpartij die je helpt bij het overzetten van je mailboxen.
 • Als je echt totaaaal niet technisch bent en helemaal geen verstand hebt van hostingpakketten en dergelijke; kies dan alsjeblieft voor een hostingpartij dat een overstapservice bied. Zij zetten dan de website voor je over. Het kan je een paar knaken kosten, maar dan ben je in ieder geval niet je website kwijt. Niet alle hostingpartijen bieden deze service.
 • Als je ergens over twijfelt, mail dan je nieuwe hostingpartij en leg ze de situatie uit. Dan kun je gelijk zien of hun klantenservice een beetje goed is of niet 😉 Een goede klantenservice is héél belangrijk bij een hostingpartij.

Hoe je een website verhuisd

Ik zou willen dat ik hier een beschrijving zou kunnen plaatsen over hoe je een website verhuisd, maar dat kan helaas niet (sorry!) 😉 Elke hostingpartij werkt weer anders, dus er is niet één algemene manier waarop het moet. Daarentegen heeft wel élke hostingpartij daar informatie over beschikbaar. Veel ervan hebben tutorials en stappenplannen op hun website staan.

En zoals ik eerder al zei; als je écht totaal niet technisch bent en hier geen verstand van hebt, dan doe je er waarschijnlijk goed aan om een hostingpartij te vinden met een overstapservice.

Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.