Gratis 25 belangrijke tips voor jouw website

Plus nog meer tips waarmee je jouw website vandaag nog kunt verbeteren!

Een domeinnaam kiezen? Lees hier mijn tips


Voor het opzetten van een (WordPress) website heb je minimaal twee dingen nodig; een domeinnaam en hosting/webruimte met minimaal één database. Een domeinnaam is de URL/link van je website. In het geval van mijn website is dat BoonWebdesign.nl. Daarnaast heb je ook webruimte nodig, o.a. voor het plaatsen van je database en je website bestanden. Op de hosting ga ik vandaag niet verder op in, wie weet schrijf ik daar later nog wel een uitgebreid artikel over 😉

Een domeinnaam, dus. Heel erg belangrijk om een góéde domeinnaam te kiezen.


De opties voor domeinnamen

Voordat we het gaan hebben over de aanraders (en de afraders, ook belangrijk!), is het handig om eerst te weten wat de opties precies zijn.

 • Er zijn allerlei verschillende extensies, zoals .nl en .com
 • Je kunt alleen letters, cijfers en het min-teken gebruiken. Andere symbolen (zoals &*$@) kun je niet gebruiken in een domeinnaam.
 • Het is ook niet mogelijk om speciale leestekens te gebruiken zoals éêëóòö, BEHALVE wanneer je bijvoorbeeld een Duitse extensie gebruikt (.de) dan is een umlaut bijvoorbeeld wél toegestaan.
 • Hoofdletters zijn hetzelfde als kleine letters. Als ik boonwebdesign.nl registreer, kan ik dus ook BoonWebdesign.nl gebruiken, dat is immers hetzelfde.
 • Een domeinnaam moet minimaal twee tekens bevatten én minimaal één letter.
 • De regels kunnen nog wel eens verschillen per extensie (zoals met de speciale leestekens die ik hierboven noemde).
 • Je kunt meerdere domeinnamen verwijzen naar één hostingpakket. Dus wanneer je bijvoorbeeld boonwebdesign.nl registreert én boon-webdesign.nl, dan kan ik beide domeinnamen verwijzen naar dezelfde website (hostingpakket). Je hoeft dus niet per se voor élk domeinnaam een hostingpakket aan te schaffen.

De definitie van een goede domeinnaam

Wat is nou een “goede” domeinnaam? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat de definitie nog wel eens verschilt 😉 Het hangt namelijk af van wat je doelen precies zijn. Voordat je gaat nadenken over welke domeinnaam je zou willen gebruiken, kun je het beste eerst even héél goed nadenken over wat je wilt bereiken met je nieuwe domeinnaam/website. Mogelijke doelen kunnen zijn:

 • Een makkelijk herkenbare domeinnaam, zodat men het makkelijk kan onthouden en invullen in de adresbalk.
 • Een domeinnaam die je helpt beter te scoren in zoekmachines.
 • Een domeinnaam die perfect zal aansluiten bij je branding.

Alleen al het wéten wat je wilt bereiken met jouw domeinnaam, zal je al op weg helpen naar een goede domeinnaam 😉


Aanraders en afraders voor een domeinnaam

Hieronder kun je enkele tips vinden voor het kiezen van domeinnamen. MAAR… Bepaal voor jezelf éérst wat je doelen zijn en wat belangrijk is voor jou. Niet alle tips zullen van toepassing zijn, dus neem alsjeblieft niet alles klakkeloos over en denk zelf even goed na over wat je precies wilt.

 1. Kies een domeinnaam die makkelijk te onthouden is én waarbij de kans klein is dat men het verkeerd zal typen. Voorbeeld: Als mijn domeinnaam boon-webdesign.nl zou zijn, dan is de kans groot dat men automatisch per ongeluk boonwebdesign.nl zal intypen. Als boonwebdesign.nl dan niet van mij is, dan kan die persoon mij dus niet (snel) vinden. Kies ook niet voor lange domeinnamen, hoe korter hoe beter. Dan is het namelijk makkelijker te onthouden én de kans dat men het verkeerd spelt, wordt dan kleiner.
 2. Wat mij gelijk op de tweede tip brengt; als je per se boon-webdesign.nl zou willen gebruiken, koop dan ook boonwebdesign.nl erbij en laat beiden linken naar hetzelfde hostingpakket. Dan maakt het niet uit wélk domein ze intypen, ze komen uiteindelijk goed terecht.
 3. Wees vooral niet creatief met de extensies. Wil je internationaal gaan werken? Gebruik dan een .com domeinnaam. Wil je binnen Nederland gaan werken? Gebruik dan een .nl extensie. Dit vanwege twee verschillende redenen. Ten eerste gebruiken zoekmachines de extensie om te bepalen waar je doelgroep zit (als je een .nl website hebt, is dat meestal niet Engelstalig, dus Engelstalige gebruikers zullen jouw website dan niet zo snel tegenkomen in de zoekresultaten). Ten tweede omdat men automatisch .nl of .com zal invullen. Is de gewenste domeinnaam al ingepikt? Kies dan niet voor dezelfde naam met een andere extensie. Dit vanwege tip 1 (kans dat men het verkeerd invult is groot) en ook omdat je wellicht problemen zou kunnen krijgen met een merknaam (zie volgende tip).
 4. Houd er rekening mee dat je geen merknamen kunt gebruiken in je domeinnamen. WordPress is bijvoorbeeld een merknaam, dus ik zou sandraboonwordpress.nl of iets dergelijks nooit mogen gebruiken. De kans is groot dat er dan wordt gevraagd (lees: geëist) dat je de website offline haalt. En dat soort gedoe willen we natuurlijk écht niet.
 5. Als je per se met een (twijfelgeval) merknaam wilt werken of met een domein dat lijkt op een andere domein, verdiep je dan eerst even in de juridische regels en wetten. Is best wel interessant ook nog, vind ik zelf 🙂
 6. Ben je een technische leek? Kies er dan voor om een domeinnaam aan te schaffen bij hetzelfde bedrijf waar je jouw hostingpakket gaat afnemen. Je kúnt bij de ene partij een domeinnaam kopen en bij een andere partij een hostingpakket, maar het is nog best wel een technisch gedoe om dit (als leek zijnde) te koppelen. Dus ben je een leek? Maak het jezelf vooral niet moeilijk 🙂
 7. Wil je een domeinnaam die jou zal helpen scoren in zoekmachines? Ga dan voor een domeinnaam waarin een trefwoord staat waarop je gevonden wilt worden. Ja, het is gecompliceerder dan slechts een trefwoordje erin verwerken, maar ik kan daar pagina’s over vullen en daar gaat dit artikel gewoon niet over 😉
 8. Gebruik de naam waarop mensen jou kennen en herkennen. Mensen kennen mij als Sandra Boon of als Boon Webdesign. Als mijn domeinnaam nu wordpresswebsitebouwer.nl zou zijn (is niet van mij hoor!) dan is dat NIET waar men op zou zoeken. Dus het lijkt misschien een logische stap als je via zoekmachines gevonden wilt worden op WordPress websitebouwer, maar je snijd jezelf er echt mee in de vingers 🙂

Goed, je hebt wat leuks bedacht. En nu?

Vrijwel elke hostingpartij heeft een domeinnaamchecker op de website staan. Hiermee kun je checken of een domein nog vrij is. Zoals aangegeven bij tip nummer 6: Als je een leek bent, kies er dan voor om je domein én je hosting bij hetzelfde bedrijf onder te brengen. Dat scheelt je heel veel ellende bij het koppelen. En… Verdiep je dan ook gelijk even in SSL certificaten, het is namelijk handig om dat óók gelijk goed te regelen in plaats van achteraf.

Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.