Gratis 25 belangrijke tips voor jouw website

Plus nog meer tips waarmee je jouw website vandaag nog kunt verbeteren!

SSL – Help, in de adresbalk staat dat mijn website niet veilig is!


Gebruik je FireFox of Google Chrome als browser, dan is de kans groot dat sinds een korte tijd in de adresbalk staat dat je website onveilig is. Betekend dit dat je bent gehackt? Nee hoor, dat is gelukkig niet het geval 😉 In de website wereld zijn veel actuele dingen aan het spelen en SSL is daar één van. FireFox en Google Chrome geven sinds kort aan dat je website niet veilig is als je geen gebruik maakt van SSL.

SSL certificaat - Website veilig maken


Wat is een SSL certificaat?

Het is best wel een technisch verhaal, dus ik zal mijn best doen om het zo simpel mogelijk uit te leggen. SSL een verbinding die het veilig maakt om gegevens via het internet te versturen. Als men inlogged op jouw website (als je bijvoorbeeld met accounts) werkt, dient men gegevens in te vullen, zoals een gebruikersnaam en wachtwoord. Ook als men een contactformulier invult, worden er gegevens via het internet verstuurd. En ook als je een (WooCommerce) webshop hebt worden er gegevens verstuurd, namelijk de bestelgegevens die men invult tijdens het bestelproces. Met een SSL verbinding is het veiliger voor jouw bezoekers om dit soort gegevens via het internet te versturen. Als je een website gebruik maakt van SSL, zie je bovenin de adresbalk een klein slotje (zie bijvoorbeeld bij deze pagina, bovenaan staat “https” en een slotje).


Waarom geven FireFox en Google Chrome aan dat je website onveilig is als je geen SSL verbinding gebruikt?

FireFox en Google Chrome vinden het belangrijk dat men veilig kan surfen. Ze hechten ook heel veel waarde aan de privacy van mensen. Door aan te geven dat een website niet veilig is, willen ze de website beheerders “motiveren” om een SSL certificaat aan te vragen voor hun website.


Heb ik dan echt een SSL certificaat nodig?

Ja, eigenlijk heb je nu vrij weinig keuze. Het klinkt echt heel gevaarlijk als er staat dat je website niet veilig is. Eerlijk gezegd vind ik het zelf een beetje overdreven en ik houd er eigenlijk ook niet van dat dit zo door je strot geduwd wordt. Ik vind veiligheid absoluut belangrijk en privacy ook. Maar.. Ik heb bijvoorbeeld ook een website die géén contactformulier heeft, geen webshop, geen account-gedeelte, etc. M.a.w. via die website worden sowieso geen gegevens verstuurd via het internet. Maar er staat nu dus wel dat de website niet veilig is…… Dat vind ik zelf niet helemaal fair. Voor BoonWebdesign.nl en WebAcademy.nl (mijn meest belangrijke websites) heb ik wel SSL-certificaten aangevraagd. Via deze websites worden ook gegevens verstuurd, dus dan vind ik het prima.


Hoe kom ik aan zo’n SSL certificaat?

Je kunt zo’n certificaat aanvragen/kopen bij je hostingpartij. Een cerficaat geldt voor slechts één domeinnaam. Beheer je meerdere domeinnamen, dan dien je voor élke domeinnaam apart een certificaat aan te schaffen (en te betalen). Hoe het aanvragen en installeren van zo’n certificaat precies moet, verschilt per hostingpartij. Bij sommige hostingpartijen hoef je het alleen aan te vragen en de rest wordt geregeld door de hostingpartij. Bij andere partijen dien je zelf meer werk te doen en dingen in te stellen. Neem even contact op met je hostingpartij om te vragen hoe het precies werkt.


SSL certificaten en zoekmachines

Zoekmachine Google heeft een tijdje terug al laten weten dat ook zij veel waarde hechten aan veilige websites met SSL verbinding. Zij hebben ook laten weten dat websites met SSL een soort “voorkeursbehandeling” krijgen en dus hoger in de zoekresultaten worden getoond. Dus als jij beter wilt scoren in zoekmachines zoals Google, dan is het zeker handig om zo’n SSL certificaat aan te vragen.

Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.