Vragen over design, techniek of het ondernemen als WordPress webdesigner?

Plan een online koffiedate met mij in

Yes, maak een afspraak!

Met deze plugins en code snippets pas je het dashboard van je WordPress klanten aan

Het fijne aan WordPress is dat je niet voor elke website het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Zo wordt het dashboard bijvoorbeeld automatisch geïnstalleerd en worden hier standaard allerlei dingen aan toegevoegd. Toch kan het zijn dat je hier het een en ander aan wil veranderen, om de ervaring voor jouw WordPress klanten te verbeteren. In dit artikel zal ik een paar plugins en snippets delen waarmee je het dashboard kunt aanpassen.


01. Menu items in het WordPress dashboard aanpassen of verwijderen

Het komt regelmatig voor dat er overbodige items in het menu staan en/of dat de klant verdwaald begint te raken in de verschillende opties en items. Daarnaast kan het ook zijn dat je liever hebt dat klanten bepaalde instellingen niet kunnen aanpassen (zoals de permalinks, site url, thema’s en dat soort dingen). Je kunt hier heel simpelweg de plugin Admin Menu Editor voor gebruiken, waarmee je items kunt verwijderen, toevoegen en wijzigen. Ook kun je de icoontjes aanpassen, de menu titels veranderen, etc. Hiermee kun je het gebruiksgemak voor de WordPress klant flink verbeteren.

plugins voor WordPress website klanten

02. Handmatig (via snippets) de menu items verbergen

Je kunt de menu items overigens ook handmatig aanpassen via code snippets in het functions.php bestand. Dit is vooral handig wanneer je écht wil voorkomen dat klanten bepaalde instellingen veranderen. Een plugin zoals hierboven genoemd kan in een handomdraai worden gedeactiveerd en dan heeft de WordPress klant alsnog alle toegang. Let op: maak altijd éérst een back-up voordat je dingen aanpast in het functions.php bestand. Speel hier niet mee als je hier (nog) geen kennis van hebt.

Voor het verbergen van hoofdmenu items

function remove_menus(){
remove_menu_page( 'edit-comments.php' );
remove_menu_page( 'upload.php' );
remove_menu_page( 'plugins.php' );
}
add_action( 'admin_menu', 'remove_menus' );

In het voorbeeld hierboven worden de reactie-, media- en plugin pagina verborgen. Je kunt zelf meer items toevoegen door de “link” van een menu item toe te voegen. Dus stel je wil de Gebruikers pagina verbergen (https://www.boonwebdesign.nl/wp-admin/users.php) dan voeg ik users.php toe aan het lijstje.

Voor het verbergen van submenu items

Voor het verbergen van submenu items in het dashboard heb je andere code nodig dan hierboven voor de hoofditems. Het principe werkt echter hetzelfde als bij de hoofditems: vervang de “links” door de links van de hoofd- en subpagina’s die je verbergen wil.

add_action( 'admin_menu', 'adjust_the_wp_menu', 999 );
function adjust_the_wp_menu() {
$page = remove_submenu_page( 'plugins.php', 'plugin-editor.php' );
$page = remove_submenu_page( 'options-general.php', 'options-discussion.php' );
$page = remove_submenu_page( 'options-general.php', 'options-media.php' );
$page = remove_submenu_page( 'options-general.php', 'options-writing.php' );
$page = remove_submenu_page( 'edit.php', 'edit-tags.php?taxonomy=post_tag' );
$page = remove_submenu_page( 'edit.php', 'edit-tags.php?taxonomy=category' );
$page = remove_submenu_page( 'themes.php', 'theme-editor.php' );
}

03. Tekst in de footer aanpassen

Onderaan elke pagina in het WordPress dashboard vind je een footer tekst. Standaard staat daar zoiets als “Bedankt voor het gebruiken van WordPress”. Dat is natuurlijk een beetje saai, dus ik kan mij voorstellen dat je dit wil vervangen door iets anders. Dit is heel makkelijk aan te passen door onderstaande code toe te voegen in het functions.php bestand.

function remove_footer_admin () {
echo '<div style="clear:both; margin:0px;"></div>WordPress website door <a href="https://www.boonwebdesign.nl" target="_blank">Boon Webdesign</a> | Vragen? Neem contact op via info@boonwebdesign.nl</p>'; }
add_filter('admin_footer_text', 'remove_footer_admin');

04. Een eigen widget toevoegen op de startpagina

Op de startpagina van het dashboard vind je verschillende widgets. Geen daarvan vind ik echt heel interessant voor mijn klanten, moet ik eerlijk toegeven. Daarom plaats ik liever een eigen widget met informatie over bijvoorbeeld de handleidingen en over het opnemen van contact bij vragen. Daar kun je onderstaande code snippet voor gebruiken.

add_action('wp_dashboard_setup', 'my_custom_dashboard_widgets');
function my_custom_dashboard_widgets() {
	global $wp_meta_boxes;
	wp_add_dashboard_widget('custom_help_widget', 'Welkom bij jouw WordPress website', 'custom_dashboard_help');
}
function custom_dashboard_help() {
	echo '<p>Welkom (terug) bij jouw WordPress website. In de <a href="#">handleiding</a> kun je op je gemak nalezen hoe je jouw WordPress website kunt inrichten. Op <a href="#" target="blank">Vimeo</a> kun je overigens allerlei videolessen vinden. Kom je ergens niet uit of heb je technische problemen? Neem dan contact met mij op via <a href="mailto:info@boonwebdesign.nl">info@boonwebdesign.nl</a>.</p>';
}

Zo bespaar je tijd als WordPress webdesigner

Bovenstaande plugins en code snippets zijn super handig om te gebruiken. Door ze te bewaren en bij de hand te houden kun je overigens ook veel tijd besparen. In een eerder artikel deelde ik al 5 handige tips om als WordPress webdesigner meer tijd te besparen.

← Terug naar overzicht