Gratis 25 belangrijke tips voor jouw website

Plus nog meer tips waarmee je jouw website vandaag nog kunt verbeteren!

Online facturen versturen? Moneybird is je beste optie


Van mijn klanten krijg ik regelmatig de vraag: welk platform kan ik het beste gebruiken voor het versturen van online facturen? Daarom heb ik besloten om deze vraag eens uitgebreid te beantwoorden via een artikel 😉 In dit artikel benoem ik daarnaast ook een paar alternatieven én leg ik je uitgebreid uit waarom ik Moneybird de beste optie vind.


Online facturen versturen

Online facturen versturen is vooral heel erg handig wanneer je veel online werkt en/of wanneer je digitale producten verkoopt. Ook voor webshops is het super handig om facturen automatisch online te laten versturen. Wanneer je veel verschillende klanten/bestellingen hebt is het natuurlijk ook handiger dat facturen automatisch worden gemaakt en verstuurd. Stel je voor dat je 10 bestellingen hebt per dag in je webshop… En je voor alle 10 bestellingen handmatig een factuur moet maken in Word of Excel… Dat kost onnodig veel te veel (kostbare) tijd!

Dus… In veel gevallen is het handig wanneer jouw facturen online automatisch worden aangemaakt en verstuurd. Er zijn echter wel een paar dingen waar we rekening mee dienen te houden;

 • Volgens de Nederlandse wet dienen jouw facturen opeenvolgende nummers te hebben. Je mag dus niet meerdere systemen door elkaar gebruiken, want dan klopt de nummering niet.
 • Als je automatisch facturen wilt versturen, dan dien je het wel te koppelen met een webshop systeem, zoals WooCommerce (in WordPress).
 • Het kan overigens ook zijn dat jouw boekhouder, accountant of administratiekantoor alleen met een eigen gekozen systeem werkt. Dan kun je óf dat systeem aanhouden (ook al kun je er wellicht geen automatische facturen mee versturen) óf je zal moeten overstappen naar een andere boekhouder. Niet het einde van de wereld, maar wel iets om rekening mee te houden.

De voordelen van online facturen

Als je de opsomming hierboven hebt gelezen, dan klinkt het misschien alsof het versturen van online facturen ingewikkeld is en het misschien niet de moeite waard is. Het tegendeel is waar;

 • Het bespaard je veel tijd.
 • Je administratie is altijd up-to-date.
 • Het geeft je de mogelijkheid om op te schalen (en dus je bedrijf groter te maken).
 • Het is professioneler.
 • Het geeft je meer inzicht in je eigen bedrijf.

Kijk je weleens The Profit met ondernemer Marcus Lemonis? Onderstaande citaat van hem beschrijf precies wat ik probeer te vertellen.

Online facturen - know your numbers

Ik zie heel vaak dat mensen hun administratie laten doen hun partner/echtgenoot. Dat verbaasd mij elke keer weer… Als je een bedrijf runt, moet je je eigen cijfers kennen! Anders is het geen bedrijf, maar een hobby. (sorry)


Alternatieven voor Moneybird

Moneybird is natuurlijk niet het enige platform waarmee je online facturen kunt sturen. Je hebt bijvoorbeeld ook Acumulus. Die kun je ook koppelen aan WooCommerce en je kunt er grotendeels exact dezelfde dingen mee doen als met Moneybird. Het voordeel van Acumulus ten opzichte van Moneybird, is dat er al standaard een koppeling is met WooCommerce. Moneybird kun je niet zomaar koppelen, daar heb je een extra plugin voor nodig. Voor Acumulus niet. Maar dat is dan ook gelijk het enige voordeel, vind ik zelf. Persoonlijk vind ik Acumulus perfect aansluiten bij hoe mensen een administratie voor zich zien: ingewikkeld. De interface van Moneybird is gewoonweg veel gebruiksvriendelijker, simpeler en overzichtelijker.

Daarnaast heb je ook e-Boekhouden.nl. Schijnt ook een koppeling te hebben met WooCommerce, maar ik heb er zelf geen ervaring mee en ken ook niemand die er wel ervaring mee heeft. Dus ik kan je er helaas weinig over vertellen… (sorry)


Waarom ik Moneybird de beste optie vind

Dat is natuurlijk de hamvraag van dit artikel: Waarom kiezen voor Moneybird? De voornaamste reden is eigenlijk vrij kort samengevat: je kunt er alle kanten mee op.

 • Wil je meerdere webshop systemen er mee koppelen? Geen probleem.
 • En ook nog handmatig facturen kunnen toevoegen? Geen probleem.
 • Wil je periodieke facturen instellen? Of mensen laten betalen in termijnen? Geen probleem.
 • Alle facturen netjes en professioneel op orde? Geen probleem.
 • Automatisch BTW laten berekenen? Geen probleem. Ook niet wanneer je buiten Nederland verkoopt!
 • Op elk moment je cijfers kunnen inzien? En ook nog begrijpen wat die cijfers betekenen? Geen probleem!
 • Creditfacturen maken? Heb je facturen die oninbaar zijn? Geen probleem!

Wanneer je bedrijf groeit, groeit Moneybird probleemloos met je mee. Toen ik jaren geleden begon met Moneybird, maakte ik misschien 5 facturen per maand. Nu zijn het er minimaal 50. En dat is totaal geen probleem. Al zouden het er 500 worden; Moneybird houd je niet tegen. Misschien bedenk ik straks opeens een totaal nieuwe dienst. Wat het ook is: Moneybird zal er naadloos op aansluiten. Wetende dat het toch mee zal groeien, wordt het een stuk makkelijker om mijn bedrijf groter te maken.


Moneybird in de WebAcademy.nl Club

Goed, allemaal leuk en aardig… Maar je moet het natuurlijk wel zelf opzetten en instellen 😉 In de WebAcademy.nl leer ik je allerlei verschillende dingen die te maken hebben met WordPress, WooCommerce, SEO, internet marketing, Facebook, etc. En ik heb ook een paar items die te maken hebben met Moneybird en/of het online versturen van facturen. Zo vind je er bijvoorbeeld een complete workshop over het opzetten van een administratie via Moneybird, leer ik je hoe je Acumulus kunt koppelen met WooCommerce én natuurlijk leer ik je ook hoe je Moneybird kunt koppelen met WooCommerce.

En, nog leuker… Ik heb een complete online cursus over het maken, aanbieden en verkopen van digitale producten. What are you waiting for? 😉 Je kunt je aanmelden via WebAcademy.nl

Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.