Gratis 25 belangrijke tips voor jouw website

Plus nog meer tips waarmee je jouw website vandaag nog kunt verbeteren!

Een minimum bestelbedrag instellen bij je WooCommerce webshop


Dit artikel is onderdeel van de serie "Geavanceerd" en is alleen bedoeld voor mensen die (technische) kennis hebben van WordPress, HTML, CSS, etc.

Als je een WooCommerce webshop hebt, dan weet je waarschijnlijk al dat er héél veel mogelijkheden zijn binnen WooCommerce. De standaard WooCommerce plugin heeft sowieso al een hele lijst aan handige functies en mogelijkheden, en met de vele extra plugins die er beschikbaar zijn, is er nóg meer mogelijk. Één van de dingen die niet standaard in WooCommerce mogelijk is, maar wel met behulp van wat extra code, is het instellen van een minimum bestelbedrag in de webshop. Dit kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld ook voor kleine bedragen verkoopt als extra op de “gewone” producten.

Dit kun je op twee manieren doen;

 • Met behulp van een extra code.
 • Met behulp van een plugin.

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruiken van extra code i.p.v. een plugin. Maar als je een technische leek bent, dan is het spelen met code waarschijnlijk niet zo handig 🙂 Hieronder zal ik beide manieren uitleggen.


01. Minimum bestelbedrag instellen met code

Met onderstaande code kun je heel simpelweg een bedrag instellen + de tekst instellen die men als melding te zien krijgt als het minimum bestelbedrag (nog) niet is behaald. Vervang de cijfers door het gewenste bedrag en pas eventueel de melding aan. De code dien je te plaatsen in het functions.php bestand in je thema map.


add_action( 'woocommerce_checkout_process', 'wc_minimum_order_amount' );
add_action( 'woocommerce_before_cart' , 'wc_minimum_order_amount' );
function wc_minimum_order_amount() {
 // Set this variable to specify a minimum order value
 $minimum = 1000;
 if ( WC()->cart->total < $minimum ) {
 if( is_cart() ) {
 wc_print_notice( 
 sprintf( 'Het minimale bestelbedrag is %s euro. Je huidige totaal is %s.' , 
 wc_price( $minimum ), 
 wc_price( WC()->cart->total )
 ), 'error' 
 );
 } else {
 wc_add_notice( 
 sprintf( 'Het minimale bestelbedrag is %s euro. Je huidige totaal is %s.' , 
 wc_price( $minimum ), 
 wc_price( WC()->cart->total )
 ), 'error' 
 );
 }
 }
}

Ben je een technische leek, dan is het wellicht handiger om een minimum bedrag in te stellen met behulp van een plugin.


02. Minimum bestelbedrag instellen met een plugin

Met de plugin Minimum Order Amount for Woocommerce kun je heel simpelweg een minimum bedrag instellen.

 • Installeer en activeer de plugin.
 • Ga vervolgens in het menu naar WooCommerce > Minimum order.
 • Pas eventueel het bedrag en de teksten aan (deze worden namelijk automatisch in het Engels geplaatst, dus een vertaling is wellicht wel handig).
 • Klik op “Wijzigingen opslaan“.
 • En voila, je webshop heeft nu een minimum bestelbedrag 🙂
 • De opmaak van de melding zal afhankelijk zijn van je theme.

Minimum bestelbedrag WooCommerce

Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites. Daarnaast heb ik ook de WebAcademy.nl Club, een online omgeving met allerlei cursussen, workshops, e-books en artikelen over internet marketing.

5 reacties op “Een minimum bestelbedrag instellen bij je WooCommerce webshop

 1. Bart schreef:

  Goedendag,

  De snippet werkt helaas niet (meer), site is daardoor niet meer bereikbaar. Via FTP de code weg moeten halen. Ik had deze snippet geprobeerd omdat de andere snippet die rond zwerft (de engelse variant) ook niet meer werkt. Die stopt de order, ook al zit je boven het minimum bedrag.

  Wel even handig om te weten lijkt me zo 🙂

 2. Sandra Boon schreef:

  Hey Bart,

  De code is inderdaad anders geworden sinds de laatste update van WooCommerce. Ik heb de snippet in dit artikel aangepast naar de nieuwe code.

  PS. Het is zeker verstandig om dit soort codes ALTIJD en alleen maar via FTP te doen, niet op andere manieren.

 3. Bart schreef:

  Hallo Sandra,

  Dank voor de snelle reactie, nu met de nieuwe code blijft de site functioneel, maar ook al zit je boven het aangegeven bestel bedrag dan blijft de error weergeven worden. Net als de snippet die WooCommerce zelf uit heeft gegeven.

  Ondertussen heb ik de WooCommerce Min/Max quantities plugin om dit minimum bestel bedrag in te stellen, ook al zou het ook gewoon qua code moeten kunnen natuurlijk. Waar het probleem zit kom ik alleen niet achter, wellicht gewoon een bug.

  Hoe dan ook bedankt!

 4. Sandra schreef:

  Hey Bart,

  Ik heb het op meerdere websites getest en het werkt gewoon naar behoren 🙂 Wellicht dat het vloekt met andere codes en/of plugins op jouw website.

 5. Fabio schreef:

  Ik heb deze plugin ingesteld maar als een klant nu een kortingsbon gebruikt waardoor diegene onder het minimum bedrag komt, dan kan hij/zij niet afrekenen. Is het mogelijk om ervoor te zorgen dat in zo’n geval wel kan afrekenen. En dat de klant aan het minimum bedrag moet voldoen voor de kortingsbon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey psst... Heb je het al gehoord?

De WebAcademy.nl Club gaat sluiten! In deze academy vind je uitgebreide cursussen over o.a. WordPress, SEO en WooCommerce én meer dan 50 workshops + 8 uitgebreide e-books. Je kunt je nu tijdelijk aanmelden voor de eenmalige prijs van 75 euro.

Vertel mij meer!