Gratis 25 belangrijke tips voor jouw website

Plus nog meer tips waarmee je jouw website vandaag nog kunt verbeteren!

5 manieren om je mailinglijst te laten groeien


Meer inschrijvers mailinglijstHet hebben (en gebruiken) van een mailingslijst kan jouw bedrijf veel opleveren. Mensen die zichzelf inschrijven voor jouw mailingslijst zijn namelijk allemaal potentiële klanten. Zij hebben zichzelf ingeschreven en zijn dus (meer) geïnteresseerd in jouw diensten en aanbod.

Maar hoe zorg je er nou voor meer inschrijvers op jouw mailinglijst?


01. Weggever gebruiken

Het aanbieden van een weggever vergroot de kans dat men zich inschrijft. Een weggever is een soort “cadeautje” dat men ontvangt nadat ze zich hebben ingeschreven. Dit kan bijvoorbeeld een e-book of video cursus zijn. Aantal tips voor een weggever;

 • Zorg dat de weggever jouw doelgroep aanspreekt. Niet per se álle bezoekers op jouw website, maar wel mensen die geïnteresseerd kunnen zijn in jouw aanbod. Heb je een webshop? Een kortingscode als weggever zou een slim idee zijn. Dat vergroot de kans dat men zich inschrijft én het vergroot de kans dat de inschrijver een product bij jou afneemt.
 • Geef niet “te veel” weg. Als je je hele dienst of product bij wijze van spreken al weggeeft, dan nemen ze natuurlijk niks meer bij je af 😉
 • Zorg voor interactie en maak “reclame” voor jouw diensten/producten in de weggever.

Hier vind je meer informatie over weggevers en over het instellen van een weggever in Mailchimp.


02. Meerdere inschrijfformulieren gebruiken

Het is handig om inschrijfformulieren op meerdere plekken te hebben. Stel je hebt het formulier alleen op pagina C staan, dan zou men dus alleen het formulier zien als ze toevallig op pagina C terecht komen. Niet zo handig 😉 Een paar ideeën;

 • Prominent op elke pagina (zoals ik heb op deze website).
 • Kleinere, minder prominente, inschrijfformulier in een sidebar.
 • Onderaan je blogs (deze worden meestal voornamelijk gelezen door “nieuwe” bezoekers).
 • Eventueel linken naar je inschrijfformulier bij content die relevant is.

03. Pop-up met inschrijfformulier

Wat ook vaak goed werkt, is het gebruiken van een pop-up. WordPress heeft daar verschillende plugins voor. Ik vind zelf ChimpMate het fijnst werken. Bij deze plugin kun je namelijk instellen wáár de pop-up getoond dient te worden. In mijn geval zou ik het tonen bij de gratis artikelen, maar niet bij belangrijke pagina’s zoals mijn aanbod. Als men mijn aanbod bekijkt, zijn ze waarschijnlijk al geïnteresseerd. Dan wil ik niet dat ze afgeleid worden door een pop-up 😉


04. Automatisch laten inschrijven

Met de plugin Mailchimp for WordPress kun je instellen dat men zich automatisch kan laten inschrijven wanneer ze een reactie plaatsen op een blog en wanneer ze een bericht sturen via je contactformulier. Handig! Als je een WooCommerce webshop hebt, kun je tevens instellen dat men zich automatisch kan inschrijven wanneer ze een bestelling plaatsen.


05. Delen op social media

Promoot je mailinglijst op social media. Je kunt heel eenvoudig linken naar jouw inschrijfformulier, zodat men zich kan inschrijven. Handig!


Extra tips voor jouw mailinglijst

 • Gebruik merge tags om jouw nieuwsbrieven meer interactief te maken.
 • Het aantal inschrijvers is niet het meest belangrijke. Je kunt beter dan 10 inschrijvers hebben die jouw omzet opleveren, dan 10.000 inschrijvers die geen klant van je gaan worden.
 • Houd in gedachten dat het verkrijgen van inschrijvers NIET jouw primaire doel is. Je primaire doel is klanten aantrekken; een mailingslijst is “slechts” een manier om dit te doen.
 • In Nederland zijn er regels en wetten wat betreft mailingslijsten.

Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.