Gratis 25 belangrijke tips voor jouw website

Plus nog meer tips waarmee je jouw website vandaag nog kunt verbeteren!

8 handige functies in WordPress die je waarschijnlijk nog niet kende


WordPress is, voor een CMS systeem, een behoorlijk uitgebreid systeem. De mogelijkheden zijn eindeloos, en daarom is het onwaarschijnlijk dat je álle standaardfuncties al kende 😉 Hieronder vind je er een aantal handige functies die vaak over het hoofd worden gezien.


01. Scherminstellingen

Bovenaan je venster vind je een vrij onopvallende knop genaamd “Scherminstellingen“. Hiermee kun je o.a. de instellingen bepalen van het weergeven van pagina’s en berichten in je dashboard. In het voorbeeld hieronder zie je dat je bij “Scherminstellingen” allerlei opties kan laten verdwijnen en allerlei opties tevoorschijn toveren.

scherminstellingen-van-je-wordpress-dashboard

In mijn voorbeeld zie je ook dat het erg vervelend is om door de berichten te moeten scrollen. De kolommen “SEO Description” en “SEO Keywords” zorgen er namelijk voor dat de vakken erg hoog worden. Bij “Scherminstellingen” kan ik instellen dat die twee kolommen verdwijnen. Ook kun je instellen hoeveel items ik per pagina wil zien. Ideaal!


02. Lijstweergave van mediabestanden

Als je veel mediabestanden op je website hebt staan, wordt het overzicht (bij menuknop “Media”) nogal onoverzichtelijk. Je kunt natuurlijk de functie “Scherminstellingen” van hierboven gebruiken om dat op te lossen. Daarnaast kun je ook instellen of je een lijstweergave wilt (dus alle items onder elkaar, met informatie ernaast) of dat je alleen de afbeeldingen ziet, naast elkaar en zonder informatie.

mediabestanden weergeven wordpress mediabestanden


03. Verkorte URL verkrijgen

Een andere functie die vaak over het hoofd word gezien, is de functie om een verkorte URL te krijgen voor een bestaande pagina of bericht. Als je bijvoorbeeld een link wilt plaatsen op Twitter, kan het zijn dat je URL/link te lang is. Je kunt dan een verkorte versie gebruiken.

Verkorte URL WordPress


04. Ongedaan maken/opnieuw

Je kent het vast wel; je zit heel druk te werken en dan blijkt dat je per ongeluk iets verkeerd hebt gedaan in de tekst. Oeps.. Met de functies “Ongedaan maken” en “Opnieuw” kun je stapjes terug gaan. Handig!

Handige functies in WordPress


05. Afleidingsvrije-modus

Vind je alle opties en mogelijkheden bij het schrijven van pagina’s en berichten juist afleidend? Dan kun je heel gemakkelijk de “Afleidingsvrije-modus” instellen.

wordpress-zonder-afleiding


06. Toolbar uitschakelen bij het bekijken van de website

Als je ingelogged bent en je bekijkt je eigen website, zie je (normaal gesproken) bovenaan je venster een zwarte balk (toolbaar). Vind je deze, om wat voor reden dan ook, irritant? Je kunt deze gemakkelijk uitschakelen in je profiel. Ga naar het menukopje “Gebruikers“. Klik vervolgens op je gebruikersnaam. Op deze pagina zie het kopje “Taakbalk” met daarachter de optie “Toon toolbar tijdens bekijken van de site“.


07. Emoticons inschakelen of uitschakelen

WordPress kan automatisch emoticons inschakelen bij bepaalde tekstencombinaties, zoals bijvoorbeeld 🙂
Wil je deze inschakelen of juist uitschakelen? Ga in je dashboard naar het menukopje “Instellingen” en dan naar “Schrijven”. Bovenaan deze pagina vind je de functie/optie voor emoticons.


08. Instellingen voor avatars

Heb je een blog of nieuwssysteem op je website waar men reacties kan achterhalen? Bij het menukopje “Instellingen” en dan “Reacties” kun je de instellingen hiervoor bepalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen helemaal geen avatars te tonen.

Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.