Gratis 25 belangrijke tips voor jouw website

Plus nog meer tips waarmee je jouw website vandaag nog kunt verbeteren!

Gebruikers beheren in WordPress


In WordPress kun je heel gemakkelijk gebruikers beheren, toevoegen en verwijderen. De optie om verschillende gebruikers toe te voegen kan heel goed van pas komen wanneer je met meerdere mensen aan een website werkt. Bijvoorbeeld als je een blog beheert met meerdere mensen. Maar ook als je geen blog hebt kan het handig zijn om meerdere gebruikers aan te melden. Zo weet je bijvoorbeeld altijd wie wat precies heeft toegevoegd/aangepast.


Gebruikers beheren in WordPress

Log in bij je WordPress dashboard. In het linkermenu vind je het kopje Gebruikers. Zodra je hier op klikt, zie je een overzicht van alle huidige gebruikers.

Gebruikers beheren in WordPress

Klik op de naam van een gebruiker om het gebruikersprofiel te bewerken. Je kunt dan o.a. de schermnaam, het wachtwoord en het mailadres aanpassen. Klik vervolgens op de blauwe knop Bijwerken (helemaal onderaan de pagina) om de wijzigingen op te slaan.


Een nieuwe gebruiker toevoegen

Klik op Nieuwe toevoegen om een nieuwe gebruiker toe te voegen. Deze knop vind je naast de pagina titel én in het menu aan de linkerkant.

Vervolgens kun je allerlei gegevens invullen (naam, mailadres, wachtwoord etc.). Onderaan kun je de gebruiker een “rol” geven. Elke rol heeft andere privileges en rechten. Zo kan een beheerder bijvoorbeeld veel meer dingen aanpassen in het WordPress dashboard dan een schrijver. Hieronder staat uitgelegd wat de rollen precies inhouden.

  • Beheerder. Kort samengevat kan de beheerder zo’n beetje alles in het WordPress dashboard en heeft overal toegang toe; pagina’s, berichten, plugins, overige instellingen, etc. Ken deze rol alleen toe aan mensen die je echt vertrouwd.
  • Redacteur. Een redacteur kan minder dan een beheerder. Zij hebben geen toegang tot de plugins en overige instellingen. Zij kunnen echter wel pagina’s en berichten beheren (aanmaken, bewerken, etc.).
  • Auteur. Een auteur kan wel pagina’s en berichten toevoegen, maar kunnen alleen hun eigen pagina’s en berichten bewerken. Zij kunnen dus niet de pagina’s en berichten bewerken die anderen hebben gemaakt. Zij kunnen overigens ook niet de plugins en overige instellingen beheren.
  • Abonnee. Een abonnee kan niet in het WordPress dashboard komen. Zij kunnen echter wel reacties plaatsen zonder hun gegevens weer in te moeten vullen. Ik vind dit zelf persoonlijk een vrij nutteloze rol 😉

Alleen de beheerder kan de gebruikers beheren. De rest kan alleen hun eigen gebruikersprofiel aanpassen.


Meer leren over websites & marketing?

Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.