Gratis 25 belangrijke tips voor jouw website

Plus nog meer tips waarmee je jouw website vandaag nog kunt verbeteren!

Gebruikers beheren in WordPress


In WordPress kun je heel gemakkelijk gebruikers beheren, toevoegen en verwijderen. De optie om verschillende “gebruikers” toe te voegen kan heel goed van pas komen als je met meerdere mensen aan een website werkt. Bijvoorbeeld als je een blog beheert met meerdere mensen. Maar ook als je geen blog hebt kan het handig zijn om meerdere gebruikers aan te melden. Zo weet je bijvoorbeeld altijd wie wat precies heeft toegevoegd/aangepast.


Gebruikers beheren in WordPress

Log in bij je WordPress dashboard. In het linkermenu vind je het kopje “Gebruikers“. Zodra je hier op klikt, zie je een overzicht van alle huidige gebruikers.

Gebruikers beheren in WordPress

Klik op de naam van een gebruiker om het gebruikersprofiel te bewerken. Je kunt dan o.a. de schermnaam, het wachtwoord en het mailadres aanpassen. Klik vervolgens op de blauwe knop “Bijwerken” (helemaal onderaan de pagina) om de wijzigingen op te slaan.


Een nieuwe gebruiker toevoegen

Klik op “Nieuwe toevoegen” om een nieuwe gebruiker toe te voegen. Deze knop vind je naast de pagina titel én in het menu aan de linkerkant.

Beheren van nieuwe gebruikers in WordPress websites

Vervolgens kun je allerlei gegevens invullen (naam, mailadres, wachtwoord etc.). Onderaan kun je de gebruiker een “rol” geven. Elke rol heeft andere “privileges”. Zo kan een beheerder bijvoorbeeld veel meer dingen aanpassen in het WordPress dashboard dan een schrijver. Hieronder staat uitgelegd wat de rollen precies inhouden.

  • Beheerder. Kort samengevat kan de beheerder zo’n beetje alles in het WordPress dashboard en heeft overal toegang toe; pagina’s, berichten, plugins, overige instellingen, etc. Ken deze rol alleen toe aan mensen die je echt vertrouwd.
  • Redacteur. Een redacteur kan minder dan een beheerder. Zij hebben geen toegang tot de plugins en overige instellingen. Zij kunnen echter wel pagina’s en berichten beheren (aanmaken, bewerken, etc.).
  • Auteur. Een auteur kan wel pagina’s en berichten toevoegen, maar kunnen alleen hun eigen pagina’s en berichten bewerken. Zij kunnen dus niet de pagina’s en berichten bewerken die anderen hebben gemaakt. Zij kunnen overigens ook niet de plugins en overige instellingen beheren.
  • Abonnee. Een abonnee kan niet in het WordPress dashboard komen. Zij kunnen echter wel reacties plaatsen zonder hun gegevens weer in te moeten vullen. Ik vind dit zelf persoonlijk een vrij nutteloze rol 😉

Alleen de beheerder kan de gebruikers beheren. De rest kan alleen hun eigen gebruikersprofiel aanpassen.


Een aantal handige plugins

De standaard functies van WordPress kun je eventueel uitbreiden met extra plugins. Hieronder een aantal;

  • User Access Manager. Meer mogelijkheden, maak groepen aan, deel content alleen met bepaalde gebruikers, etc.
  • User Role Editor. Beheer de specifieke rollen op een uitgebreidere manier.
  • User Meta Manager. Ook meer mogelijkheden tot het beheren van rollen, voordeel: voeg extra velden toe in het gebruikersprofiel.

Wist je al dat de WebAcademy.nl Club gaat sluiten? In deze academy vind je uitgebreide cursussen over o.a. WordPress, SEO en WooCommerce én meer dan 50 workshops + 8 uitgebreide e-books. Je kunt je nu tijdelijk aanmelden voor de eenmalige prijs van 75 euro. Je krijgt direct toegang en kunt de gehele academy bekijken tot 01 juli 2020.

Vertel mij meer!

Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites. Daarnaast heb ik ook de WebAcademy.nl Club, een online omgeving met allerlei cursussen, workshops, e-books en artikelen over internet marketing.

Een reactie op “Gebruikers beheren in WordPress

  1. Herman van Dennebroek schreef:

    Beste Sandra, Een simpele vraag: Is er een limiet in het aantal gebruikers die je kunt aanmaken in WP? Voor een website van een vereniging wil ik t.b.v. plaatselijke afdelingen gebruikers aanmaken met bepaalde rechten. Ik heb nu 19 gebruikers (inclusief de standaard beheerders/auteurs enz) en kan er geen nieuwe meer aan toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey psst... Heb je het al gehoord?

De WebAcademy.nl Club gaat sluiten! In deze academy vind je uitgebreide cursussen over o.a. WordPress, SEO en WooCommerce én meer dan 50 workshops + 8 uitgebreide e-books. Je kunt je nu tijdelijk aanmelden voor de eenmalige prijs van 75 euro.

Vertel mij meer!