Vragen over design, techniek of het ondernemen als WordPress webdesigner?

Plan een online koffiedate met mij in

Yes, maak een afspraak!

7 Handige plugins die ik op elke WordPress website installeer voor mijn klanten

Als WordPress webdesigner hoef je natuurlijk niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn veel dingen die voor vrijwel alle website klanten van toepassing zijn, zoals een groot aantal standaard plugins. Deze plugins installeer ik dan ook altijd op alle WordPress websites die ik voor mijn klanten bouw. De plugins bewaar ik in een aparte map op mijn computer en voeg ik in zijn geheel toe aan de website via FTP. Zo hoef ik ook niet alle plugins apart te installeren en daar bespaar ik dus al behoorlijk wat tijd mee. Hieronder deel ik mijn standaard lijstje.


01. Admin Menu Editor

Met de simpele Admin Menu Editor plugin kun je het menu in het dashboard aanpassen. Zelf gebruik ik dit vooral om bepaalde pagina’s te verbergen, zoals de thema editor en de plugin editor. Het risico dat klanten hier – van geen kwaad bewust – aanpassingen in gaan maken is voor mij te groot. De klant heeft hier geen baat bij en ik ben van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Daarnaast kun je de plugin ook gebruiken om bepaalde menu items toe te voegen of om de volgorde aan te passen. Zo plaats ik altijd een knop naar het menu, omdat veel klanten deze niet konden vinden (bij Weergave). Kortom: met deze plugin voorkom ik dat klanten onbedoeld aanpassingen maken in de code én ik zorg ervoor dat het menu gebruiksvriendelijker wordt voor mijn WordPress website klanten.

plugins voor WordPress website klanten

02. Classic Editor

Ik geef het eerlijk toe: ik kan nog steeds niet wennen aan de builder van Gutenberg. Mijn voorkeur gaat – tig jaar later – nog steeds uit naar de klassieke editor en met de Classic Editor plugin is dat ook nog steeds mogelijk. Ik merk dat veel van mijn klanten dit ook echt fijner vinden werken, omdat het simpeler is. Gutenberg heeft véél meer opties, wat tegelijkertijd voor mensen een nadeel is.

03. Lightweight Grid Columns

Het voordeel van de Gutenberg builder is dat je makkelijker tekstkolommen kunt maken, maar ik gebruik voor de WordPress websites van mijn klanten dus altijd de klassieke editor. Om alsnog tekstkolommen te kunnen maken, installeer ik altijd de Lightweight Grid Columns plugin. Met deze plugin kun je – zoals de naam het al zegt – kolommen maken. Je kunt zelf instellen hoe breed deze moeten zijn, dus dat werkt heel goed.

wordpress website plugins voor webbouwers

04. Really Simple SSL

Ook deze plugin ontbreekt vrijwel nooit, omdat een veilige verbinding niet alleen belangrijk is, maar ook nog eens wettelijk verplicht (voor vrijwel alle websites). Je moet natuurlijk wel eerst SSL aanvragen bij de hostingpartij voordat je de Really Simple SSL plugin installeert op de website van jouw klant.

05. Recente berichten widget met thumbnails

Vrijwel al mijn WordPress website klanten maken gebruik van een blogsysteem. Soms om nieuwsberichten te delen, maar vaak ook om kennis te delen met potentiële klanten. In een widget in de sidebar laat ik dan graag de nieuwste berichten zien. Er is een standaard widget in WordPress hiervoor, maar daar worden geen afbeeldingen bij getoond. Dit trekt natuurlijk wel de aandacht en daarom installeer ik altijd de plugin Recente berichten widget met thumbnails.

06. WP External Links

Als ervaren WordPress webbouwer weet jij natuurlijk heel goed het verschil tussen interne links en externe links. Ik hoef jou ook niet uit te leggen waarom sommige links in een nieuw venster geopend moeten worden en waarom andere links in hetzelfde venster moeten openen. Een website klant heeft die kennis echter niet. Daarom installeer ik altijd de plugin WP External Links, zodat externe links automatisch geopend zullen worden in een nieuw venster.

07. Yoast SEO

Ook als mijn klanten niet per direct aan de slag gaan met SEO hebben ze baat bij de Yoast SEO plugin. Het zorgt namelijk ook voor sitemaps en voor het beheren van de titel en beschrijving in Google. Dit is iets waar meer dan eens om gevraagd werd door mijn klanten. En natuurlijk is het gewoon een top plugin voor de klanten die wél aan de slag willen gaan met SEO.


Tijd besparen als WordPress webdesigner

Zoals ik zei bewaar ik deze plugins in een aparte map op mijn computer, zodat ik het in één keer kan toevoegen. Dat bespaart mij tijd én voorkomt dat ik eventuele plugins vergeet. Zo heb ik nog veel meer manieren om de werkzaamheden te stroomlijnen. Dit bespaart tijd en werkt gewoon erg fijn. Wist je dat ik via het platform van wphelpdesk.pro ook dit soort tips, checklists en andere tijdbesparende middelen met jou deel? Als jij als webdesigner meer tijd wil overhouden, dan is mijn aanbod écht wat voor jou!

← Terug naar overzicht